Annons
Ny variant av omikron kan öka covidspridningen
Foto: Istock

Ny variant av omikron kan öka covidspridningen

Världshälsoorganisationen, WHO, har satt undervarianten EG.5 under förstärkt bevakning.

10 aug 2023, kl 13:50
0

En ny variant av omikron blir allt vanligare bland nya covidfall i olika delar av världen. Världshälsoorganisationen, WHO, publicerade på onsdagen en riskbedömning av undervarianten som har beteckningen EG.5 och smeknamnet Eris.

Samtidigt flyttade WHO upp den nya virusvarianten till den näst högsta riskklassen, “Variants of interest”.

Ny variant av omikron ökar snabbt

Under veckan 17-23 juli stod EG.5 för 17,4 procent av de globalt analyserade och rapporterade fallen. Bara fyra veckor tidigare var siffran betydligt lägre, 7,6 procent.

Fall av EG.5 har rapporterats från 51 länder. Bland dessa Kina, USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Frankrike, Portugal och Spanien. I Sverige utgör EG.5 för närvarande 13 procent av de analyserade covidfallen, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten till Göteborgs-posten.

Sannolikt inte svårare sjukdom

Sedan slutet av 2021 har olika undervarianter av covid-19-virusets omikronvariant dominerat smittspridningen i världen. De har en hög smittsamhet och ökad förmåga att ta sig förbi immunitet efter infektion eller vaccination. Men ger i regel en lindrigare sjukdom än de covid-19-varianter som dominerade under de första åren av pandemin.

Den bilden verkar stämma även när ännu en ny variant av omikron nu kan vara på väg att ta över. WHO skriver att det i nuläget inte finns några signaler om att EG.5 skulle ge svårare sjukdom än tidigare omikronvarianter.

Skyddar våra antikroppar?

En annan fråga är hur bra den är på att ta sig förbi det skydd de flesta av oss nu byggt upp genom vaccinationer och efter att ha haft covid-19.

WHO bedömer att EG.5 har en “måttlig” förmåga att undkomma antikroppar efter vaccin och tidigare infektion. Men skriver samtidigt att kunskapen om hur det ligger till med detta ännu är bristfällig.

WHO uppmanar därför länderna att övervaka utvecklingen och rapportera in data för att ge säkrare kunskap om EG.5.