Nifedipin säkrare än väntat

Kalciumantagonister ger ingen ökad risk för patienter med kardiovaskulär sjukdom. Det visar en ny studie på den omdiskuterade preparatgruppen.

24 sep 2004, kl 15:54
0

Annons

Bakgrunden till Action-studien, som publicerades i nätupplagan av Lancet den 31 augusti, är att tidigare studier tytt på att risken för kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt och hjärtsvikt är något högre för kalciumantagonister än andra hypertoniläkemedel.

I studien ingick 7 665 patienter med stabil kranskärlsjukdom som fick antingen långverkande nifedipin (Adalat) eller placebo som tillägg till standardbehandling. Efter 4,9 år var det ingen skillnad mellan de två grupperna varken när det gällde dödlighet eller nya kardiovaskulära händelser.

Forskarna drar slutsatsen att nifedipin är säkert för patienter med kranskärlsjukdom. Målet att visa positiv effekt uppnåddes däremot inte.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng