Annons

Måttlig riskminskning med högdos simvastatin

Att högdos simvastatin gav sämre effekt och mer biverkningar än motsvarande dos av andra läkemedel i klassen visar hur viktigt det är att inte ta för givet att alla läkemedel i samma grupp är likvärdiga.

24 sep 2004, kl 15:55
0

Fas Z av den så kallade A to Z studien är den hittills största studien som undersökt effekten av aggressiv statinterapi efter hjärtinfarkt. Den förhandspublicerades i JAMA (2004;292). Närmare 4 500 patienter fick direkt efter en hjärtinfarkt antingen intensiv behandling med simvastatin 40 mg per dag i en månad och därefter 80 mg per dag, eller den mindre aggressiva behandlingen med placebo i fyra månader och därefter simvastatin 20 mg per dag. Den intensiva behandlingen uppnådde inte primärt utfallsmått som var en kombination av ickedödlig hjärtinfarkt och hjärtdöd. Dessutom gav högdosbehandlingen oväntat många muskelbiverkningar (myopatier).

Två andra studier, MIRACL och PROVE IT, har tidigare visat att högre doser än normalt av atorvastatin och pravastatin är både säkert och ger en bättre effekt än normaldos. Dessutom kunde de kliniska fördelarna med intensiv behandling konstateras snabbt i dessa två studier, medan effekten inte kom förrän efter fyra månader i A to Z. Den lipidsänkning som uppnåddes var däremot relativt lika i de tre studierna.

Hur kan då identiska lipidnivåer, som sänkts med olika läkemedel i samma klass, ge så olika resultat? I en kommentar i samma nummer av tidskriften hävdas att riskreduktionen inte enbart beror på graden av LDL-sänkning utan även på en antiinflammatorisk effekt. Den vanligaste inflammatoriska biomarkören, C-reaktivt protein, mäts ofta i statinstudier. Enligt kommentaren tyder värden på biomarkören i de tre studierna på att de tidiga positiva effekterna i MIRACL och PROVE IT skulle kunna bero på en antiinflammatorisk effekt, medan den positiva effekten som kom senare kan vara lipidmodifierad.