Forskningsnotiser

Ny analysteknik förbättrar cancerterapi Med hjälp av en ny analysteknik, som utvecklats i ett doktorsarbete vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg av Charlotte Eliasson, ökar möjligheterna att mäta hur mycket det finns av ett visst cancerläkemedel inne i en cell. Metoden bygger på ramanspektroskopi som är ett sätt att identifiera och mäta molekyler i olika […]

24 sep 2004, kl 15:53
0

Annons

Ny analysteknik förbättrar cancerterapi

Med hjälp av en ny analysteknik, som utvecklats i ett doktorsarbete vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg av Charlotte Eliasson, ökar möjligheterna att mäta hur mycket det finns av ett visst cancerläkemedel inne i en cell.

Metoden bygger på ramanspektroskopi som är ett sätt att identifiera och mäta molekyler i olika prover. Charlotte Eliasson har förstärkt analysteknikens signal så att det är möjligt att detektera molekyler inne i cellen.

Det innebär ett första steg mot att kunna behandla patienter på individnivå.

Hormonterapi ökar överlevnaden i prostatacancer

En kortidsbehandling med hormonterapi kopplad till strålbehandling ökar överlevnaden signifikant vid prostatacancer.

I studien ingick 200 män med avancerad cancer som inte var spridd utanför prostata. Hälften fick två månaders strålbehandling medan resten fick lika lång strålbehandling plus sex månaders androgenblockerande läkemedel.

Efter närmare fem år hade 22 procent i gruppen som enbart fått strålning avlidit jämfört med 12 procent av dem som fått en kombinerad behandling.

KÄLLA: JAMA 2004;292:821-827

Bexaroten gav effekt på psoriasis

Ett läkemedel som används för behandling av lymfom i huden, bexaroten (Targretin) har även visat positiv effekt i behandling av psoriasis.

I en studie på 50 patienter med svår psoriasis, som sträckte sig över 12 till 24 veckor, fick 22 procent av patienterna en förbättring som var minst 50 procent. Enligt forskarna gav behandlingen inte några allvarligare biverkningar.

KÄLLA: Journal of the American Academy of Dermatology 2004;51

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng