Hem Taggar Hjärtkärlsjukdom

Tag: Hjärtkärlsjukdom

Semaglutid skyddar överviktigas hjärtan

Diabetesläkemedlet minskar hjärtdöd och andra allvarliga hjärtkärlhändelser hos överviktiga och feta.
9 aug 2023, kl 10:47

Åtgärder ska minska risk för hjärtproblem

EMAs säkerhetskommitté rekommenderar åtgärder för att minska risken för bland annat hjärtinfarkt hos patienter som behandlas med Procoralan.
12 nov 2014, kl 11:47

Studie förklarar varför motion är bra för hjärtat

Fibrinogen och C-reaktivt protein är enligt en stor amerikansk studie de faktorer som påverkas mest av motionens gynnsamma inverkan på hjärthälsan. Effekten på blodkärlens funktion och inflammation i artärerna har i studien större betydelse än...
25 okt 2007, kl 09:27

Omdiskuterad hjärtrisk för rosiglitazon

Enligt FDA, Läkemedelsverket och en ledare i tidskriften Lancet bör förskrivare och patienter avvakta ytterligare klargörande studier på de påstådda riskerna för hjärtinfarkt och kardiovaskuär sjukdom vid behandling med diabetesläkemedlet rosiglitazon (Avandia)....
12 jun 2007, kl 10:33

Rimonabant godkänns i Europa

Rimonabant fick den 28 april klartecken från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA och förväntas nu bli godkänt i Sverige och övriga Europa. Formellt beslut tas av EU senare i sommar.
2 maj 2006, kl 11:52

Serotonin inverkar på hjärtsjukdom

För första gången har en studie bekräftat sambandet mellan serotonin och åderförkalkning.
24 mar 2006, kl 11:07

Statiner och betablockare ger mildare symtomdebut

Patienter som behandlas med betablockerare eller statiner drabbas oftare av enbart bröstsmärtor i stället för en akut hjärtinfarkt som första symtom på hjärtsjukdom. Det visar en amerikansk studie.
21 feb 2006, kl 15:34

Förebyggande ASA olika för män och kvinnor

Förebyggande acetylsalicylsyra, ASA, ger hos män en minskning av risken för hjärtinfarkt medan kvinnorna får en minskad risk för stroke. Det visar en ny metaanalys.
20 feb 2006, kl 15:50

Antileukotriener kan förebygga åderförkalkning

En studie vid Karolinska Institutet visar att antileukotriener skulle kunna användas i behandlingen av hjärtkärlsjukdomar. Forskarna har visat att receptorn för leukotrien B4 finns i åderförkalkade artärer.
16 nov 2005, kl 12:39

ASA för äldre ifrågasatt

Riskerna med ASA i lågdos kan överstiga nyttan vid behandling av äldre patienter. Det visar en australisk studie.
13 jun 2005, kl 11:46

Läkare ignorerar kvinnors hjärtsjukdom

Trots att hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor får de inte lika aggressiv förebyggande behandling som män. Orsaken är enligt amerikanska forskare att läkare felaktigt tolkar kvinnors riskfaktorer som mindre allvarliga.
23 feb 2005, kl 11:32

Lägre lipidnivåer i uppdaterade rekommendationer

Läkemedelsverket har reviderat sina rekommendationer för lipidsänkning baserat på nya studier. Det nya önskvärda kolesterolvärdet vid mycket hög risk är under 4,5 mmol/L.
22 dec 2004, kl 11:53

Fetman ökar och kolesterolnivåerna minskar i norr

Medan fetman och snusandet ökade så minskade kolesterolvärdena betydligt liksom rökningen. Det visar 2004 års befolkningsundersökning inom Monicaprojektet i norra Sverige.
3 nov 2004, kl 13:39

Nifedipin säkrare än väntat

Kalciumantagonister ger ingen ökad risk för patienter med kardiovaskulär sjukdom. Det visar en ny studie på den omdiskuterade preparatgruppen.
24 sep 2004, kl 15:54

Minskad risk för män i norra Sverige att drabbas av hjärnblödning

Risken att drabbas av hjärnblödning har minskat för män men inte för kvinnor. Däremot ökar antalet kvinnor som överlever sjukdomen. Det visar nya resultat från Monicastudien.
11 aug 2004, kl 15:05

Lipidnivåer högre på vintern

Enligt en amerikansk studie har fler personer höga kolesterolnivåer på vintern än på sommaren.
17 maj 2004, kl 13:49

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng