Annons

Statiner och betablockare ger mildare symtomdebut

Patienter som behandlas med betablockerare eller statiner drabbas oftare av enbart bröstsmärtor i stället för en akut hjärtinfarkt som första symtom på hjärtsjukdom. Det visar en amerikansk studie.

21 feb 2006, kl 15:34
0

Tidigare studier har visat att de två läkemedelsklasserna totalt sett minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Den nya studien, som publicerades i Annals of Internal Medicine (2006;144:229-238), är den första som också visar att behandlingen medför att patienterna får mindre allvarliga symtom när sjukdomen debuterar.

I studien ingick 1 400 patienter med nyligen diagnosticerad hjärtsjukdom. Syftet var att ta reda på varför vissa patienter hade fått en akut hjärtinfarkt medan andra drabbats av mindre allvarliga bröstsmärtor, så kallad ansträngningsutlöst angina. Resultaten visar att dubbelt så många av de patienter som drabbats av angina hade fått recept på en betablockerare eller statin under de senaste fem månaderna jämfört med de som fått en hjärtinfarkt. Männen som ingick i studien var mellan 45 och 74 år medan kvinnorna var mellan 55 och 74 år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng