Minskad risk för män i norra Sverige att drabbas av hjärnblödning

Risken att drabbas av hjärnblödning har minskat för män men inte för kvinnor. Däremot ökar antalet kvinnor som överlever sjukdomen. Det visar nya resultat från Monicastudien.

11 aug 2004, kl 15:05
0

Annons

Tidigare resultat från WHO:s Monicaprojekt har visat att norra Sverige, tillsammans med Finland, har den högsta risken i Europa för att insjukna i den typ av hjärnblödning som kallas subaraknoidalblödning och som beror på att ett blodkärl på hjärnans yta brister och blödningen uppstår mellan hjärnhinnorna. Den aktuella studien har följt trender i insjuknande och död under en längre tid.
Under de 16 studerade åren minskade antalet dödsfall årligen i denna typ av hjärnblödning stadigt hos både män och kvinnor, men orsakerna skilde sig: Männens statistik förbättrades eftersom allt färre insjuknade medan kvinnorna visade en större förmåga att överleva sin hjärnblödning. Bland de drabbade under 75 år avled 36,5% av männen och 35% av kvinnorna inom 28 dagar. Bland de som var 25 år eller äldre insjuknade enligt studien 13,3 per 100 000 män och 24,4 per 100 000 kvinnor under perioden. Dessa skillnader motiverar nu ytterligare studier.
? Vi måste försöka ta reda på dels varför risken att drabbas har minskat för män men inte för kvinnor, dels varför kvinnor har bättre överlevnad, kommentera Birgitta Stegmayr vid Umeå universitet, ledare för Monicaprojektet i norra Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng