Inkomsten påverkar följsamheten

På apoteket i låginkomstområdet var det betydligt fler som väntade med att hämta ut sina recept än i höginkomstområdet. Det visar ett examensarbete från receptarieprogrammet vid Göteborgs universitet

10 aug 2004, kl 14:24
0

I ett examensarbete vid receptarieprogrammet vid Göteborgs Universitet har Susanne Svensson studerat följsamheten till engångsrecept. Något som tidigare inte kartlagts. Avsikten med rapporten var ett ge en första kartläggning av uttagsföljsamheten.

Studien genomfördes på två apotek i Göteborg i två olika socioekonomiska upptagningsområden. 500 recept från vardera apotek ingick i studien.
Engångsrecept indikerar i regel en akutbehandling som bör påbörjas utan särskilt dröjsmål. Om det dröjer mer än fem dagar mellan förskrivning och uttag brukar detta bedömas som en indikation på oföljsamhet till den akuta ordinationen.

Susanne Svenssons kartläggning visar att andelen recept som hämtades ut i höginkomstområdet direkt var 71 procent jämfört med låginkomstområdets 52 procent. Av dem som väntade elva dagar eller mer var siffran drygt elva procent på de båda apoteken. I höginkomstområdet hämtades 19 procent av engångsrecepten ut fem dagar eller mer efter förskrivningen och i låginkomstområdet var det 25 procent.
Resultatet tyder på att följsamheten är sämre i låginkomstområdet än i höginkomstområdet

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng