Vanliga svampmedel blir receptbelagda

Vanliga svampmedel blir receptbelagda

Flera receptfria läkemedel mot svamp kommer i framtiden endast att kunna hämtas ut mot recept.

1 dec 2016, kl 10:55
0

Annons

Ett antal i dag receptfria läkemedel som används systemiskt för att behandla infektioner orsakade av bakterier, virus, svamp och encelliga parasiter blir receptbelagda från och med den 1 juni nästa år. Det har Läkemedelsverket beslutat.

Syftet är att minska utvecklingen av antibiotikaresistens och behålla effekten av antimikrobiella läkemedel.

– Genom att införa receptkrav för dessa läkemedel vill vi minska fel- och överanvändning och aktivt motverka resistensutveckling, säger Anders Lignell, utredare och infektionsläkare på Läkemedelsverket.

Det är de i dag receptfria engångsförpackningarna av svampmedlen Diflucan, Fluconazol Hexal och Solona som beläggs med recept. Samtliga preparat innehåller den aktiva substansen flukonazol och används för behandling av svamp i underlivet.

Även det antivirala läkemedlet Afamcivir mot munherpes berörs, även om det i dagsläget inte marknadsförs i Sverige. Amficivir innehåller den aktiva substansen famciclovir.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng