Lägre lipidnivåer i uppdaterade rekommendationer

Läkemedelsverket har reviderat sina rekommendationer för lipidsänkning baserat på nya studier. Det nya önskvärda kolesterolvärdet vid mycket hög risk är under 4,5 mmol/L.

22 dec 2004, kl 11:53
0

Annons

Under de senaste åren har nya viktiga studier på behandling av förhöjda blodfetter publicerats. Därför uppdaterar Läkemedelsverket nu sina rekommendationer från juni 2003.
Liksom tidigare är den önskvärda nivån för totalkolesterol 5,0 mmol/L och 3,0 för LDL-kolesterol. Det nya är att personer med mycket hög risk för aterosklerotisk hjärtkärlsjukdom bör komma ner under 4,5 mmol/L för totalkolesterol och under 2,5 mmol/L för LDL-kolesterol.
Enligt de nya rekommendationerna bör diabetiker få samma blodfettbehandling som personer som haft en hjärtinfarkt.
Det här är troligen den sista rekommendationen som Läkemedelsverket publicerar om användningen av en enskild läkemedelsgrupp för förebyggande aterosklerotisk hjärtkärlsjukdom. Hösten 2005 kommer däremot en workshop om förebyggande behandling att genomföras som bland annat inkluderar livsstilsåtgärder och behandling av hypertoni och lipidrubbningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng