FDA-varning för
ännu ett smärtläkemedel

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA har gått ut med en varning om att det smärtstillande medlet naproxen innebär ökad risk för hjärt/kärlsjukdom.
Det svenska läkemedelsverket avvaktar.

21 dec 2004, kl 14:12
0

Annons

En amerikansk studie med naproxen vid behandling av patienter med risk för att utveckla Alzheimers sjukdom har avbrutits sedan man upptäckt ökad risk för hjärt/kärlsjukdom hos patienterna som fick naproxen jämfört med placebogruppen.

Resultaten från den avbrutna studien är skälet till att FDA nu går ut med en varning om läkemedlet som i USA säljs receptfritt.

I Sverige släpptes också nyligen den första receptfria naproxenprodukten, under namnet Aleve.

FDA varnar för att överdosera medlet, dosen ska inte överstiga 220 milligram två gånger om dagen, och att inte använda det mer än tio dagar om det inte ordinerats av läkare.

I Sverige säljs Aleve receptfritt i 200 milligram för behandling av feber i högst tre dagar och mot smärta i högst fem dagar. Övriga naproxenprodukter är receptbelagda.
På Läkemedelsverket avvaktar man tills man får tillgång till mer data

? Det finns tidigare data, som antyder att naproxen snarare skulle ha en skyddande effekt mot hjärtinfarkt, säger Jane Ahlqvist-Rastad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng