"Tidsfråga innan Celebra dras in"

Ledande kliniska farmakologer i Läksak, Läkemedelssakkunniga i Stockholm, menar att Pfizers smärt- och artrosläkemedel celecoxib (Celebra) i likhet med rofecoxib (Vioxx) sannolikt kommer att dras från marknaden.

22 dec 2004, kl 12:42
0

Annons

? Det är nog inte en fråga om Celebra dras in, utan snarare en fråga om när, sa Paul Hjemdahl, klinisk farmakolog vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna vid ett presseminarium igår med hänvisning till de observationer som ledde till avbrytandet av cancerstudien APC (se länk i högermarginal).

Han hävdade att den ökade risk för hjärtkärlhändelser som lett till indragningen av Vioxx med stor sannolikhet utgör en klasseffekt.

Lars L Gustafsson, ordförande i Läksak, presenterade en förteckning över indragna läkemedel på senare tid, där talidomid, cerivastatin, rofecoxib med flera läkemedel och tidpunkterna för deras indragning angavs. Även celecoxib var med i förteckningen, med ett frågetecken i kolumnen för tidpunkt för indragning.

Företrädarna för Läksak riktade kritik mot Pfizers omfattande annonskampanj under hösten med budskapet att Celebra ?inte ger någon ökad risk för hjärt-kärlhändelser jämfört med placebo eller NSAID?. Annonsen publicerades bland annat på en helsida i Dagens Medicin två dagar innan stoppandet av APC-studien offentliggjordes i fredags.
? Går man ut med sådana här annonser måste man vara väldigt säker på sin sak, sa Paul Hjemdahl.

Läksak-företrädarna berömde dock MSD för företagets handlande i samband med indragningen av Vioxx.
? MSD:s agerande var ansvarsfullt och föredömligt, sa Lars L Gustafsson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng