FDA rekommenderar naproxen istället för coxib

När FDA:s två rådgivande kommittéer avslutade sitt möte i fredags, röstade man enhälligt för att istället för en coxib rekommendera patienter att ta naproxen tillsammans med protonpumpshämmare.

21 feb 2005, kl 14:15
0

Dessutom rekommenderade de flesta av deltagarna i kommittérna en så kallad ?black box warning?, ytterligare patient- och läkarinformation samt generellt en bättre uppföljning av godkända läkemedel.

Kommittéerna röstade för att man officiellt ska erkänna kardiovaskulära bieffekter för celecoxib (Celebra), valdecoxib (Bextra) och Mercks indragna rofecoxib (Vioxx). Alla utom en deltagare röstade till coxibernas fördel vad gäller risk-nytta-profilen för preparaten, vilket betyder att Celecoxib sannolikt blir kvar på den amerikanska marknaden. Man anser också att celecoxib är mindre farligt än rofecoxib.

Man menar dock att celecoxib måste följas noggrannare, att en tydlig varning måste finnas på förpackningarna och att mer information måste göras tillgänglig för patienter och förskrivare. Slutligen föreslås att reklam till patienter ska stoppas.

Deltagarna i kommittéerna var mer splittrade i frågan om Vioxx. 17 tyckte att risk-nytta-profilen var positiv medan 15 tyckte den var negativ. Till dess fördel ansågs att det är den enda coxiben som är godkänd på juvenil reumatoid artrit. Man beslöt också att varningarna på Vioxx ska vara tuffare än de på Celebra, men rekommenderar att startdosen reduceras, till 12,5 mg. Man vill också helt ta bort 50 mg-dosen. Därmed öppnar man för att Merck kan återintroducera Vioxx på marknaden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng