Annons

Antileukotriener kan förebygga åderförkalkning

En studie vid Karolinska Institutet visar att antileukotriener skulle kunna användas i behandlingen av hjärtkärlsjukdomar. Forskarna har visat att receptorn för leukotrien B4 finns i åderförkalkade artärer.

16 nov 2005, kl 12:39
0

Annons

Leukotriener är inflammationsmediatorer som bildas lokalt av bland annat immunförsvarets celler, och läkemedel som hämmar leukotriener används vid behandling av astma.

I en studie, som nyligen publicerades i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences visar den svenska forskargruppen, som leds av professor Göran K. Hansson, att receptorn för leukotrien B4 återfinns i åderförkalkade artärer.

Aktivering av receptorn stimulerar mobilisering och tillväxt av glatta muskelceller i kärlväggen, en reaktion som är typisk vid tidiga stadier av åderförkalkning och efter kranskärlsinterventioner hos patienter med hjärtinfarkt.

– Att behandla patienter med anti-leukotriener efter ballongvidgning av kranskärl skulle i framtiden kunna vara en helt ny princip för att undvika att blodkärlet täpps till igen, säger Magnus Bäck, som är huvudansvarig forskare för studien i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng