Annons

Antileukotriener kan förebygga åderförkalkning

En studie vid Karolinska Institutet visar att antileukotriener skulle kunna användas i behandlingen av hjärtkärlsjukdomar. Forskarna har visat att receptorn för leukotrien B4 finns i åderförkalkade artärer.

16 nov 2005, kl 12:39
0

Annons

Leukotriener är inflammationsmediatorer som bildas lokalt av bland annat immunförsvarets celler, och läkemedel som hämmar leukotriener används vid behandling av astma.

I en studie, som nyligen publicerades i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences visar den svenska forskargruppen, som leds av professor Göran K. Hansson, att receptorn för leukotrien B4 återfinns i åderförkalkade artärer.

Aktivering av receptorn stimulerar mobilisering och tillväxt av glatta muskelceller i kärlväggen, en reaktion som är typisk vid tidiga stadier av åderförkalkning och efter kranskärlsinterventioner hos patienter med hjärtinfarkt.

– Att behandla patienter med anti-leukotriener efter ballongvidgning av kranskärl skulle i framtiden kunna vara en helt ny princip för att undvika att blodkärlet täpps till igen, säger Magnus Bäck, som är huvudansvarig forskare för studien i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.