Myt att p-piller ger viktuppgång

Många kvinnor använder inte eller slutar med p-piller av rädsla för att gå upp i vikt. Men en avhandling från Sahlgrenska akademin visar att kombinerade p-piller inte gör användarna fetare.

26 maj 2011, kl 11:41
0

Annons

Cirka 20 procent av de kvinnor som inte använder eller slutar med p-piller gör det av rädsla för att annars gå upp i vikt på grund av preventivmetoden.
En doktorsavhandling från Sahlgrenska akademin visar nu att den rädslan tycks obefogad.

I en långtidsstudie
har barnmorskan och forskaren Ingela Lindh följt upp drygt 1 740 19-åriga kvinnor upp till 44 års ålder som använt, eller inte använt, kombinerade p-piller som är vanligaste.
? Kvinnorna som använt kombinerade p-piller gick inte upp mer i vikt än kvinnorna som inte använde p-piller, säger Ingela Lindh.
Viktuppgången var i genomsnitt 0,45 kilo per år.
? Det fanns ingen som helst skillnad i viktuppgång, mellan grupperna utan det här är helt enkelt en myt som vi nu kan avfärda.

I studien jämförde
Ingela Lindh också om det fanns någon skillnad i viktuppgång beroende på hur länge man använt p-pillren, utan att finna någon sådan.
Varför tror hon då att den här myten uppstått?
? Många unga kvinnor är i en tillväxtperiod när de börjar använda p-piller och går upp i vikt av naturliga skäl. Men då har man kopplat det till p-pillren.

Avhandlingens titel är Factors influencing women´s choice of contraception.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng