Nya råd för akut-p-piller igen

I slutet av förra året informerade myndigheterna om att akut-p-piller hade sämre effekt på överviktiga kvinnor. Men det verkar inte stämma.

4 aug 2014, kl 15:31
0

Efter att ett par kliniska studier i slutet av 2013 visat att effektiviteten av akut-p-pillret Norlevo som innehåller levonorgestrel beror på kvinnans vikt ändrades produktinformationen för medlet.

Samtidigt beslutades om en EU-granskning för att utreda om produktresumé och bipacksedel för samtliga akutpreventivmedel med levonorgestrel (bland annat Norlevo och Postinor) eller ulipristal (Ellaone) behövde uppdateras. 

Den vetenskapliga kommittén CHMPs slutsats är att tillgängliga data inte räcker för att med säkerhet stödja slutsatsen att akutpreventivmedlens effekt minskar med ökad kroppsvikt. CHMP har inte funnit att effekten för Norlevo minskar på det sätt som anges i den ändrade produktinformationen.

Det finns vissa kliniska studier, för både levonorgestrel och ulipristal, som antyder en minskad effekt hos kvinnor med hög kroppsvikt, samtidigt som andra studier inte visar på någon skillnad. CHMP rekommenderar därför att påståendet om kroppsviktens betydelse för effekten ska tas bort från Norlevos produktinformation.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng