Annons
P-piller kan minska risken för äggstockscancer

P-piller kan minska risken för äggstockscancer

Enligt en studie har p-piller en långvarig skyddande effekt mot både äggstocks- och endometriecancer.

17 dec 2020, kl 15:57
0

En studie från Uppsala universitet visar att p-piller skyddar mot både äggstocks- och endometriecancer. Enligt forskningen, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cancer research, kan skyddet finnas kvar flera decennier efter att man har slutat äta p-piller.

– Den skyddande effekten var högre om man hade ätit p-piller en längre tid. Men det gick att en effekt redan efter ett års användande, säger Åsa Johansson, en av de ledande forskarna bakom studien.

Gjorde uppföljning i cancerregister

I studien ingick över 250 000 kvinnor som var födda mellan 1939 och 1970. Det var en så kallad retrospektiv studie där kvinnorna i efterhand blev tillfrågade om deras användande av p-piller under livet. Forskarna jämförde sedan kvinnor som hade använt p-piller med kvinnor som inte hade gjort det.

– Vi följde upp dessa kvinnor i olika register och kopplade cancerdiagnoser till användandet. Det som var spännande med resultatet var att se hur länge den skyddande effekten finns kvar, säger Åsa Johansson.

Äggstocks- och endometriecancer tillhör de vanligaste typerna av gynekologisk cancer. Cirka två procent av alla kvinnor drabbas av någon av dessa cancersjukdomar under sin livstid. Endometriecancer är något vanligare än äggstockscancer, men då den oftast upptäcks i ett tidigt skede är dödligheten låg. Äggstockscancer upptäcks däremot oftast när den har spridit sig till andra delar av kroppen, och är därför en av de dödligaste cancersjukdomarna.

Andra preventivmedel kan ge samma effekt

P-piller inkluderar syntetiska former av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Den huvudsakliga funktionen är att förhindra ägglossning, och därmed oönskad graviditet.

– För varje ägglossning finns en risk för cancer, och när man då förhindrar ägglossningen minskar också cancerrisken, säger Åsa Johansson.

Hon berättar att andra liknande preventivmedel kan ge samma effekt.

– Vi ska göra uppföljningsstudier där vi undersöker andra preventivmetoder. Där kommer vi också att titta på vilka olika sorters p-piller kvinnorna har ätit. Denna information fanns inte med i den här studien, säger Åsa Johansson.

Hon säger också att resultaten i studien är viktiga då p-piller ofta förknippas med negativa konsekvenser som till exempel blodproppar eller en ökad risk för bröstcancer.

– Vår studie är viktig i ett informationssyfte och resultaten kan betyda mycket för kommande rekommendationer av användandet av p-piller.

Tidigare studier har visat att p-piller kan ge en viss ökad risk för bröstcancer, men detta var inte något som forskarna tydlig såg i denna studie. De kunde dock se en svag ökad risk men att den försvann några år efter att kvinnorna hade slutat att använda p-piller.