Sämre effekt vid högre vikt

Akut-p-pillret Norlevo har sämre effekt för kvinnor som väger över 75 kilo. Nu ska informationen i bipacksedeln ändras.

27 nov 2013, kl 09:38
0

Norlevo (levonorgestrel 1,5 mg) är ett receptfritt läkemedel som används som akutpreventivmedel inom 72 timmar efter ett oskyddat samlag. Men kliniska studier visar att effekten är sämre för kvinnor som väger över 75 kilo och ingen alls för kvinnor över 80 kilo, skriver Läkemedelsverket.

Norlevo rekommenderas därför inte längre som akut-p-piller till kvinnor som väger över 75 kilo. Tillverkaren kommer att införa en varning i bipacksedeln.

Kvinnor som väger över 75 kilo rekommenderas istället det receptbelagda akut-p-pillret Ellaone, även om det inte med säkerhet kan sägas att effektiviteten kvarstår vid högre vikt. Ellaone kan tas upp till 120 timmar efter oskyddat samlag. Även en kopparspiral som sätts in inom 120 timmar efter ett oskyddat samlag kan förhindra oönskade graviditeter. Den effekten påverkas inte av vikt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng