Mer pengar spenderas på läkemedel

En växande medelklass leder till att utgifterna på läkemedel ökar under de kommande åren, enligt en ny rapport. Dessutom kommer antalet nya läkemedel att öka.

27 nov 2013, kl 12:00
0

Analysföretaget IMS Health räknar i en ny rapport ut att det som spenderas på läkemedel globalt kommer att öka med 3-6 procent per år under de kommande fem åren. 2012 ökade läkemedelsutgifterna med 2,6 procent till 965 miljarder dollar. Det som spenderas på läkemedel kommer att nå tusen miljardert under 2014 och uppgå till 1 200 miljarder dollar under 2017.

En av anledningarna till de ökade utgifterna är en växande medelklass som kräver större tillgång till läkemedel. Även en växande grupp äldre påverkar behovet av läkemedel.

I rapporten The Global Use of Medicines: Outlook through 2017, uppskattar också IMS Health att det årligen kommer att lanseras 35 nya läkemedel. De flesta kommer att vara inriktade på sällsynta sjukdomar och vissa kroniska sjukdomar. Behandlingarna kommer att vara avsedda för mindre patientgrupper, enligt IMS Health. 

De nya läkemedlen är också främst till för sjukdomar som förekommer i höginkomstländer, medan det troligtvis kommer få för behandling av till exempel malaria, tuberkulos och neonatal sepsis, svår bakteriell infektion hos nyfödda.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng