Annons

Vill pröva pressmeddelande i högre instans

Boehringer Ingelheim vill få Pradaxamålet prövat i högre instans och ska ansöka om prövningstillstånd.

27 nov 2013, kl 12:20
0

Annons

Kammarrätten gav nyligen Läkemedelsverket rätt i det så kallade Pradaxa- eller pressmeddelandemålet. Nu har företaget Boehringer Ingelheim beslutat att överklaga domen och ansöka om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, skriver branschföreningen Lif i en presskommentar. Lif meddelar också sitt stöd till läkemedelsföretaget för överklagandet.

– Två instanser har bedömt detta ärende, och Kammarrätten har i större utsträckning än tidigare instans behandlat frågans komplexitet. Det finns dock fortfarande oklarheter i Kammarrättens dom, framförallt när det gäller om rätten verkligen anser att journalister ska ses som allmänhet i detta sammanhang?  Det är en principiellt viktig fråga – ska en grupp personer som arbetar i den fria pressen och vars verksamhet omgärdas av diverse tryckfrihets- och yttrandefrihetsrättsliga principer likställas med "allmänheten" enligt humanläkemedelsdirektivet, säger Anders Blanck, vd för Lif, i en presskommentar.

Tills Högsta förvaltningsdomstolen beslutat om prövningstillstånd har domen inte vunnit laga kraft.

Målet handlar om ett pressmeddelande om det receptbelagda läkemedlet Pradaxa som Boehringer Ingelheim publicerade på nyhetssajten mynewsdesk.com hösten 2011. Läkemedelsverket menade att pressmeddelandet var att betrakta som marknadsföring och att det dessutom riktade sig till allmänheten vilket är i strid med läkemedelslagen. Företaget överklagade först till Förvaltningsrätten som gav myndigheten rätt. Därefter överklagades ärendet vidare till Kammarrätten som också gav Läkemedelsverket rätt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng