Annons
Mångmiljonskadestånd för läkemedelsbolag

Mångmiljonskadestånd för läkemedelsbolag

Talkprodukter kopplas ihop med ökad risk för äggstockscancer och läkemedelsbolag döms till skadestånd i mångmiljonklassen.

25 feb 2016, kl 09:00
0

Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson ska enligt en statlig jury i Missouri i USA betala 72 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 618 miljoner kronor, i skadestånd till familjen till en kvinna som avlidit i äggstockscancer. Cancern var, enligt familjens advokater, kopplad till att hon använt bolagets talkbaserade produkter i flera decennier, uppger nyhetsbyrån Reuters.

I domen tilldelade juryn familjen tio miljoner dollar för faktiska skador och 62 miljoner dollar i skadestånd, enligt familjens advokater och domböcker.

Företaget står inför flera hundra stämningar, där målsägande menar att företaget inte informerat konsumenter om att deras talkbaserade produkter kan orsaka cancer, skriver Reuters.

Dock menar forskare att det inte finns någon direkt bevisad koppling mellan talkanvändning och äggstockscancer. Enligt American cancer society kan långvarig användning av talkbaserade produkter i underlivet öka risken för äggstockscancer. Forskare menar att det i teorin skulle kunna stämma, att talk når äggstockarna genom att vandra upp i slidan, genom livmodern och äggledarna och in i äggstockarna där det orsakar inflammation, men att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga bevis.

Johnson & Johnson hävdar dock att det inte är bevisat att det är företagets talkbaserade produkter som orsakat eller bidragit till att kvinnan utvecklat cancern.

Ranit Mishori, associerad professor i familjemedicin vid Georgetown University och läkare menar att talkbaserade pulver inte är en nödvändig produkt och att om man är orolig bör man avstå från att använda det, skriver Reuters.