Annons

Minsta risken vid 83 mmHg i största hypertonistudien

Det har länge varit känt att effektiv behandling av hypertoni minskar dödligheten och sjukligheten av kardiovaskulära och cerebrovaskulära sjukdomar. Men det saknas enighet om till vilken nivå blodtrycket måste sänkas för att uppnå det bästa resultatet. Enligt WHO:s riktlinjer bör det inte ligga över 160/95 mmHg. Resultaten från den nyligen publicerade HOT-studien (Hypertension Optimal Treatment) […]

19 jul 2002, kl 04:39
0

Det har länge varit känt att effektiv behandling av hypertoni minskar dödligheten och sjukligheten av kardiovaskulära och cerebrovaskulära sjukdomar. Men det saknas enighet om till vilken nivå blodtrycket måste sänkas för att uppnå det bästa resultatet. Enligt WHO:s riktlinjer bör det inte ligga över 160/95 mmHg.
Resultaten från den nyligen publicerade HOT-studien (Hypertension Optimal Treatment) visar för första gången att den optimala blodtrycksnivån bör ligga under 85 mmHg (138/83 mmHg). Risken för hjärtinfarkt och stroke minskade med 30 procent för patienter vars diastoliska blodtryck sänktes från det genomsnittliga värdet på 105 mmHg till 85 mmHg. Det innebär att man skulle kunna förhindra cirka fyra allvarliga kardiovaskulära händelser per tusen patienter och år.
HOT-studien visar också att en liten dos (75mg) av ASA för de behandlade hypertonipatienterna minskade risken för hjärtinfarkt med 36 procent.
I studien ingick 18 790 patienter från 26 länder i åldern 50?80 år med ett blodtryck mellan 100 och 115 mmHg (105 mmHg i medelvärde). Patienterna randomiserades till de tre diastoliska målblodtrycksgrupperna ≤90,≤85, eller ≤80 mmHg. De randomiserades baserat på karakteristika som ålder, kön, tidigare antihypertensiv behandling, rökvanor, tidigare hjärtinfarkt, tidigare koronar hjärtsjukdom, stroke och diabetes mellitus.
För att nå målblodtrycket följdes ett uppbehandlingschema under tre månader som bestod av fem steg. Först fick patienterna lågdos av kalciumantagonisten felodipin, sedan tillägg av lågdos ACE-hämmare eller ß-blockerare. Som tredje och fjärde steg höjdes dosen av felodipin och i sista steget fanns möjligheten att lägga till diuretika.
Resultaten visar att lägst risk för kardiovaskulära händelser fanns vid ett blodtryck på 82,6 mmHg diastoliskt och 138,5 mmHg systoliskt. Hos patienter med diabetes mellitus reducerades kardiovaskulära händelser med 51 procent i målgruppen ≤80 mmHg jämfört med målblodtrycket ≤90 mmHg.
Låg dos ASA reducerade signifikant antalet kardiovaskulära händelser med 15 procent och hjärtinfarkt med 36 procent, men påverkade inte antalet fall av stroke.
Studien visar att en ytterligare blodtryckssänkning under optimala 82,6 mmHg inte gav ännu bättre resultat men att det var ofarligt.
Studien visade ingen ökad risk för hjärtinfarkt eller cancer vid behandling med kalciumantagonister som tidigare hävdats.
Samordingscentrumet för HOT-studien finns i Sverige, vid Östra sjukhuset i Göteborg under ledning av professor Lennart Hansson. n
The Lancet 1998;351:1755?62