Metaanalys manar till försiktighet med diklofenak

Enligt en ny metaanalys som publiceras i JAMA denna vecka är diklofenak, som nyligen blev receptfritt i Sverige, det minst fördelaktiga ur hjärtsynpunkt av alla brett använda NSAID-medel.

14 sep 2006, kl 12:31
0

Annons

Metaanalysen har utförts av australiensiska forskare (McGettigan och medarbetare) och omfattade 23 studier av NSAID-läkemedel. Syftet var att kartlägga selektiva och konventionella NSAID:s effekter på hjärta och kärl mot bakgrund av debatten i kölvattnet av indragningen av rofecoxib (Vioxx).

Studien bekräftar bland annat att rofecoxib (Vioxx) ger förhöjd hjärtrisk redan efter kort tids behandling, men att celecoxib inte ökar risken i konventionell dosering.

Metastudien visar också att naproxen inte ger någon hjärtskyddande effekt, vilket tidigare påståtts i samband med en uppmärksammad jämförande studie med rofecoxib. Naproxen tycks dock inte ha någon negativ påverkan på hjärta och kärl, vilket också antytts i tidigare studier.

För diklofenak observerades emellertid en relativ riskökning för hjärtkärlhändelser (RR 1,4-1,6), enligt författarna jämförbar med den för rofecoxib.

Diklofenak, med varumärket Eeze, finns receptfritt i Sverige i låg styrka sedan cirka ett år.

Björn Beermann, professor på Läkemedelsverket, är skeptisk till studieresultaten.

– Det handlar om en metaanalys av epidemiologiska studier, vilka i sig har ett lägre bevisvärde än kliniska studier. Man bör i sådana sammanhang vara skeptisk till RR-utfall i den storleksordning som diklofenak uppnådde. Det är egendomligt att man inte sett några effekter på celecoxib som visats i en kontrollerad studie, säger Björn Beermann.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng