Viktnedgång bonus med sitagliptin

Resultat från en ny diabetesstudie visar att typ 2- diabetiker som behandlades med sitagliptin i tablettform minskade risken för hypoglykemi. Dessutom går de ner i vikt.

14 sep 2006, kl 20:03
0

Vid den internationella diabeteskonferensen EASD i Köpenhamn presenterades igår resultaten från en internationell fas III-studie med MSD:s nya diabetesläkemedel sitagliptin (MK-0431), enligt ett pressmeddelande från MSD.

I studien, som var en effekts- och säkerhetsstudie, deltog 1 132 patienter med typ 2- diabetes, däribland 32 svenska patienter som följdes under ett år. Deltagarna, som inte hade lyckats få kontroll på sina blodsockervärden med standardbehandlingen metformin, delades slumpmässigt in i två grupper; i tilläggsbehandling till metformin fick den ena gruppen sitagliptin och den andra gruppen fick glipizid, en sulfonureid som idag används när metformin inte räcker till för att reglera blodsockret.

Båda grupperna fick en effektiv sänkning av blodsockervärdet på upp till 1,7 procentenheter. Störst effekt fick patienter med blodsockervärden på 8 till 9 procentenheter. Patientgruppen som behandlades med sitagliptin hade en sex gånger lägre risk att drabbas av hypoglykemi jämfört med de patienter som fick glipizid; 4,9 procent mot 32 procent (p<0,001).

Förutom effekt på blodsockret, fick de patienter som behandlades med sitagliptin även en viktnedgång med i genomsnitt 1,4 kilo. I den andra behandlingsgruppen med glipizid ökade man i vikt med i genomsnitt 1,1 kilo (p<0.001).

– Resultaten är lovande och det nya läkemedlet är ett viktigt tillskott i behandlingen av typ 2-diabetiker, säger Ulf Smith, professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, samt svensk huvudkoordinator för studien.

Sitagliptin är DPP4-hämmare (DPP4=dipeptidylpeptidas 4) som hämmar det enzym som bryter ned GLP-1, ett hormon som normalt finns i tarmen och som stimulerar frisättningen av insulin. Dessutom bromsar GLP-1 produktionen av glukos i levern.

Genom att hämma DPP4 kan man höja halten av GLP-1 i blodet och förstärka kroppens egna system att reglera blodsockret. Därmed minskar man risken för patienter med typ 2-diabetes att drabbas av hypoglykemi.

– Den stora vinsten för typ 2- diabetiker är att sitagliptin ger en bättre och säkrare blodsockerkontroll. Patienterna slipper insulinkänningar som annars kan vara ett problem vid användningen av andra diabetesläkemedel, säger Ulf Smith.

Sitagliptin ges i tablettform och är ännu inte godkänt för användning i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng