Communitystudien: Många fick omikron trots booster
Foto: Johan Aldegren

Communitystudien: Många fick omikron trots booster

Hela 22 procent av studiedeltagare som nyligen fått en tredje vaccindos testade positivt för omikron.

8 apr 2022, kl 11:20
0

Resultat av en delstudie i den stora svenska Communitystudien väcker uppmärksamhet. Studien visade att boostervaccinering med mRNA-vaccin endast gav begränsat skydd mot att bli infekterad av omikronvarianten av coronaviruset. Mer än var femte studiedeltagare testade positivt för omikronvarianten inom fyra veckor efter påfyllnadsdosen.

– Vi vet ju sedan tidigare att omikronvarianten är väldigt smittsam, men att så många skulle bli infekterade trots att de just hade fått tredje dosen och troligtvis uppnått maximalt vaccinskydd var förvånande, säger Charlotte Thålin, biträdande överläkare och ansvarig forskare för Communitystudien i ett pressmeddelande.

Communitystudien följer immuniteten

Communitystudien startade våren 2020 vid Danderyds sjukhus och i samarbete med Karolinska institutet. Huvudsyftet är att studera hur immuniteten utvecklas efter covid-19 och efter vaccinering mot infektionen. I starten samlade forskarna in prover från 2 149 sjukvårdsanställda. Forskarna har sedan följt upp studiedeltagarna och deras immunsvar var fjärde månad.

I den nu aktuella studien deltog 375 vårdanställda som fått en tredje dos (påfyllnadsdos) covid-19-vaccin. De PCR-testade sig regelbundet under fyra veckor efter vaccineringen.

82 deltagare (22 procent) testade positivt under screeningperioden. De flesta upplevde dock inte några symptom vid det första positiva provet. Virusmängden var högst i prover tagna dag tre i förloppet. De flesta hade också relativt höga virusnivåer under upp till nio dagar.

Det var bara tio procent som förblev helt asymtomatiska. De symtom som förekom beskrivs som ganska milda förkylningssymtom.

Smittsam i nio dagar?

Laboratorieanalyser visade att antikropparna i blodet hos studiedeltagarna var sämre på att binda till omikron än till andra virusvarianter. Om man hade höga eller lägre antikroppsnivåer spelade ingen avgörande roll för risken att bli infekterad av omikron.

Charlotte Thålin framhåller också att virushalterna i luftvägarna hos de smittade var höga och kvarstod längre än förväntat.

– Det talar för att man kan vara smittsam under så mycket som nio dagar och det trots att symptomen avtagit, säger hon.

I screeningen hittade forskarna både omikron BA.1 och BA.2, där den senare nu dominerar i Sverige. BA.2 kunde kopplas till högre virusmängd i luftvägarna under längre tid vilket skulle kunna förklara varför den varianten tagit över så snabbt.

Resultaten är ännu inte publicerade i en vetenskaplig tidskrift och har inte genomgått kollegial vetenskaplig granskning, peer review. I väntan på detta är artikeln publicerad på en preprintserver.