Annons
Samtliga regioner donerar läkemedel till Ukraina

Samtliga regioner donerar läkemedel till Ukraina

Regionerna kommer att donera ett fyrtiotal olika läkemedel från det Nationella läkemedelsförrådet.

8 apr 2022, kl 10:51
0

Samtliga regioner har enats om att donera läkemedel till det krigsdrabbade Ukraina. Detta efter att Socialstyrelsen nyligen gjorde en förfrågan till regionerna om det fanns möjlighet att stödja landet med läkemedel och sjukvårdsutrustning. Det uppger Sveriges kommuner och regioner, SKR, i ett pressmeddelande.

Regionerna har gjort en inventering och därefter beslutat om att donera ett fyrtiotal olika läkemedel från det Nationella läkemedelsförrådet, där flera av de läkemedel som Ukraina har efterfrågat finns. Under pandemin har läkemedelsförrådet byggts upp genom att regionerna gemensamt köpt in kritiska läkemedel. Att läkemedel nu doneras därifrån bedöms inte påverka robustheten i regionernas läkemedelsförsörjning, enligt SKR.

Doneringen görs genom EU:s samordning för stöd till Ukraina. Den gemensamma samordningen av läkemedlen hanteras av de fyra regionerna Skåne, Stockholm, Östergötland och Västra Götaland och transporterna samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.