Annons
Gemensamma inköp ska säkra kritiska läkemedel

Gemensamma inköp ska säkra kritiska läkemedel

För att säkra tillgången till kritiskt viktiga läkemedel i landet ska inköpen samordnas av fyra regioner.

3 apr 2020, kl 13:22
0

Annons

De fyra regionerna Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland har fått i uppdrag från landets övriga regioner att samordna inköpen och säkra tillgången till kritiskt viktiga läkemedel till sjukvården. Det meddelar Sveriges kommuner och regioner, SKR, i ett pressmeddelande.

Samordningen är ett led i att säkra tillgången till dessa läkemedel i den nuvarande situationen med covid-19.

Ska säkra viktiga läkemedel

De läkemedel det handlar om beskrivs i pressmeddelandet som ”centrala och kritiska”, vilket enligt Susanna Eklund, handläggare på SKR, rör sig om läkemedel som används för intensivvård på sjukhus.

 – Förutom de läkemedel som nu används specifikt mot covid-19 kan det handla om olika typer av antibiotika, olika vätskor och narkospreparat, säger hon.

Regionerna ska sammanställa en lista på dessa läkemedel.

– I det särskilda läge som vi befinner oss i med pandemin så är det bra att regionerna nu snabbt ökar möjligheterna att så långt som möjligt säkra tillgång till läkemedel till sjukvården som under rådande situation kan vara svåra att få tillgång till, säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen vård och omsorg på SKR, i pressmeddelandet

Även läkemedelsdistributörerna Tamro och Oriola har fått i uppdrag att bistå i att säkra läkemedelstillgången i landet. Förutom att regionernas lista överlämnas till dem ska de se över tillgängligheten på läkemedel på en övergripande nivå. De ska också bistå regionerna med kommunikation, dialog, kartläggning och hantering i samband med regionernas nationella inköp.

”Lovvärt initiativ”

Själva läkemedelsinköpen ska skötas av inköpsfunktionerna i de fyra regionerna. Dessa kommer att kontakta respektive företag för genomförande av köp.

I pressmeddelandet beskriver Maja Fjaestad, statssekreterare på socialdepartementet, det  som ett “lovvärt initiativ” att regionerna och SKR nu agerar på utmaningarna i spåren av covid-19.

– Regeringen kommer vid behov att se över om det behövs göras något som kan stödja eller underlätta initiativet, säger Maja Fjaestad i pressmeddelandet.

Regionernas lista på kritiska läkemedel kommer att revideras över tid.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng