Annons

LIF vill stävja läkemedelsförsäljning över internet

Läkemedelsindustriföreningen LIF vill att ansvariga svenska myndigheter ska stävja den svenska läkemedelshandeln över internet. Som exempel nämns www.euapoteket.com.

4 dec 2003, kl 19:12
0

LIF uppmärksammade igår torsdag ansvariga myndigheter på webbsidan www.euapoteket.com, som enligt LIF bryter mot gällande lagstiftning om hälso- och sjukvård. LIF har kontaktat Socialdepartementet, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket samt Konsumentverket/KO.

? Detta är inte det enda exemplet på denna typ av olaglig verksamhet, men vi anser att det är speciellt upprörande därför att detta företag uppges ha säte i Sverige, säger Richard Bergström, VD i LIF, i ett pressmeddelande.

? Dessutom använder denna webbsida kopplingar till Fass.se på ett sätt som vi inte accepterar. Fass.se är ett seriöst informationssystem för läkemedel som vi inte vill ska blandas ihop med olaglig verksamhet.

På webbplatsen utbjuds receptbelagda läkemedel, samt onlinekonsultation med läkare. Konsultationen sker i praktiken offline genom ett webbformulär. Inom svensk sjukvård skulle en sådan konsultationsverksamhet aldrig tillåtas, särskilt inte vad gäller förskrivning av receptbelagda läkemedel, enligt LIF:s pressmeddelande.

? Nu måste berörda myndigheter ta detta problem på allvar, och stävja olaglig och osäker handel med receptbelagda läkemedel, avslutar Richard Bergström.

? Vi har givetvis tagit upp detta ärende och juristerna jobbar med det, säger Björn Beermann på Läkemedelsverket.