Östrogen inte längre förstahandsval mot osteoporos

Efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA genomlyst effekterna av östrogen ändras nu rekommendationerna ? läkemedlet ska inte längre ses som förstahandsmedel för att förebygga osteoporos.

4 dec 2003, kl 13:47
0

Annons

Bakgrunden är de på senare tid publicerade studier som bland annat visat att långtidsbehandling med östrogen ökar risken för bröstcancer. En expertgrupp inom EMEA har därför under hösten genomfört en vetenskaplig utvärdering av HRT-behandlingens effekter.

Utifrån denna utfärdar man nu nya rekommendationer, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket. HRT rekommenderas inte längre som förstahandsval för att förebygga benskörhet hos kvinnor med risk för fraktur. För behandling av kvinnor med klimakteriesymtom, som påverkar livskvaliteten negativt, bedömer man dock att HRT alltjämt ger positiva vinster som överväger de identifierade riskerna. Behandling med HRT till friska kvinnor utan klimakteriesymtom rekommenderas inte.

HRT-behandling (Hormone Replacement Therapy) har debatterats intensivt på senare år, och många experter har framfört synpunkter i linje med de nya riktlinjerna. I flera europeiska länder, bland annat Frankrike, har läkemedelsmyndigheterna redan avrått från östrogen som förstahandsbehandling för att förebygga osteoporos.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng