Penicillin biter fortfarande på öroninflammationer

Den skandinaviska modellen för behandling av öroninflammationer fungerar fortfarande. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

3 dec 2003, kl 11:20
0

Öroninflammation är den enskilt vanligaste orsaken till antibiotikabehandling av små barn. I Sverige har sjukvården fortsatt att använda den skandinaviska behandlingsmodellen med penicilliner som förstahandspreparat medan man i många andra länder gått över till bredspektrumantibiotika.
I sin avhandling har Eva Westman använt en djurmodell där en femdagars kur med penicillinet amoxillicin gavs. Kuren visade sig förkorta öroninflammationen jämfört med en kontrollgrupp. Amoxicillinbehandlingen påverkar inte immunsvaret negativt. Vid en andra öroninflammation visade sig de som fått antibiotika vid första öroninflammationen ha ett lika gott skydd som de som inte fått behandling.
De tre vanligaste bakterierna som orsakar öroninflammationer är Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae och Moraxella catarrhalis. Idag finns en ökande förekomst av resistens hos dessa bakterier. M. catarrhalis bryter i stort sett alltid ner penicilliner men det visades att den orsakar en lindrig öroninflammation jämfört med de övriga bakterierna. Med penicilliner kan man fortfarande behandla de mest sjukdomsframkallande bakterierna.