Tabletter istället för injektioner

Forskare vid Uppsala universitet har kommit på en metod som kan leda till att läkemedel som idag måste injiceras, i framtiden kan tas oralt.

2 dec 2003, kl 12:34
0

Annons

Många läkemedel kan idag inte tas i tablettform eftersom de inte kan tas upp av tarmen. Försök att lösa problemet har hittills resulterat i allt för stora biverkningar, främst på grund av att tarmbarriären påverkats så kraftigt att inte bara läkemedlet utan även andra ämnen, tagits upp.

Men nu tycks en grupp forskare vid Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet ha gjort en upptäckt som kan vara lösningen på problemet.

Lösningen kan vara att tillsätta ett protein, occludiner, som öppnar tarmväggen så att läkemedel kan tas upp i blodet.
Experimenten har hittills enbart utförts på cellnivå.

– Principen fungerar utmärkt i våra laboratorieexperiment, men det krävs ytterligare en lång rad försök innan vi vet om den på ett säkert sätt kommer att kunna användas för att tillföra läkemedel till oss människor, säger Per Artursson, professor i läkemedelsformulering vid Uppsala universitet till Upsala Nya Tidning.

I decembernumret av tidskriften Molecular Pharmacology får Uppsalaforskarna mycket beröm för sin upptäckt, som menar ledarskribenten, kan komma att innebära nya och bättre behandlingsmetoder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng