EU kan införa begränsning för starka östrogenkrämer

EU kan införa begränsning för starka östrogenkrämer

Experter vill tidsbegränsa lokal östrogenbehandling. Det gäller dock starkare krämer än de som finns i Sverige.

10 okt 2019, kl 13:25
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC rekommenderar att starka krämer med hormonet östradiol (en av formerna av östrogen) bara bör användas under en enstaka behandlingsperiod på upp till fyra veckor. Sådana krämer är till för behandling av torra och sköra slemhinnor i underlivet hos kvinnor under och efter klimakteriet. Krämen förs in i vaginan och ger en lokal effekt på slemhinnorna.

PRAC har på uppdrag av EU-kommissionen gjort en genomgång av forskningsläget och konstaterar att studier visar att kvinnor som använder sådana starka östradiolkrämer har förhöjda halter av östradiol i blodet. Detta visar att läkemedlet i krämerna absorberas och tas upp i kroppen.

De förhöjda halterna ligger enligt PRAC på en nivå som ökar risken för biverkningar som blodproppar, stroke och bröstcancer.

Av dessa skäl förordar PRAC en tidsbegränsad användning och avråder dessutom kvinnor som redan har annan östrogenbehandling helt från att använda krämerna. Rekommendationerna ska skrivas in i produktinformationen. Dessutom ska krämtubernas storlek begränsas så att krämen inte räcker längre än den rekommenderade behandlingstiden.

Så länge svenska kvinnor enbart använder östrogenkrämer som marknadsförs i Sverige berörs de dock inte av de nya begränsningarna. Granskningen och de nya säkerhetsrekommendationerna gäller nämligen krämer med en styrka på minst 0,01 viktprocent (100 mikrogram/gram) östradiol, vilket är mer än preparaten på den svenska marknaden innehåller.

De starkare krämerna som omfattas av de nya rekommendationerna säljs under produktnamnen Linoladiol, Estradiol och Montadiol, med lite olika variationer. De marknadsförs i Österrike, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Estland, Tyskland, Ungern, Lettland, Litauen och Slovakien.