Allt fler särläkemedel får klartecken

Hittills i år har EMEA:s expertkommitté för så kallade orphan drugs, COMP, klassificerat 51 nya läkemedelssubstanser som särläkemedel.

8 dec 2003, kl 15:43
0

Det innebär att COMP under året utfärdat 16 procent fler orphan drug-klassificeringar jämfört med 2002, trots att besluten från kommitténs sista möte för året, som hölls 4-5 december, inte är inräknade.

COMP:s rekommendationer vidarebefordras till EU-kommissionen som fattar det slutliga beslutet om klassningen. Kommissionen har i de flesta fall gått på COMP:s linje, men bara ett tiotal preparat har hittills nått marknaden som särläkemedel sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft 2000.

De preparat som klassats som orphan drugs är en brokig samling molekyler; allt från experimentella preparat i tidig pipeline till färdiga och dokumenterat välfungerande läkemedel.

Enligt EU:s definition ska ett särläkemedel vara avsett för diagnos, prevention eller behandling av en livshotande eller kroniskt funktionsnedsättande sjukdom, med en prevalens på maximalt 0,05 procent av befolkningen inom EU-länderna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng