Sanofi Aventis polisanmäler internetsajt

Sanofi Aventis har polisanmält ett trettiotal internetsajter som säljer piratkopior av nya bantningsmedicinen rimonabant (Acomplia). En av dessa är svenska Lepigen.se.

27 nov 2006, kl 19:31
0

Det nya viktminskningsläkemedlet rimonabant (Acomplia) är tänkt att bli Sanofi Aventis nya storsäljare (se exempelvis LMV 10/04). Företaget hoppas att försäljningen ska inbringa två till tre miljarder dollar om året.

Acomplia godkändes i somras av det europeiska läkemedelsverket EMEA och började för några veckor sedan säljas i Sverige efter klartecken från Läkemedelsförmånsnämnden. Men redan innan EU:s klarsignal fanns preparatet tillgängligt via internet i form av piratkopior under namnet rimonabant.

På den svenska internetsajten Lepigen.se beskrivs Rimonabant som en mirakelmedicin:

?Den…minskar din vikt, gör att du slutar röka och reducerar ditt behov av alkohol och bäst av allt, helt biverkningsfritt.?

Priset för 30 tabletter à 20 mg är 795 kronor. Den som vill ha dubbelt så starka tabletter får betala 1 195 kronor.

Lepigen.se påstår sig vara först i världen med att erbjuda Rimonabant. Men det är knappast sant. Sanofi Aventis har spårat upp ett trettiotal sajter som säljer Rimonabant. Samtliga dessa har nu blivit polisanmälda.

– Detta är ett led i våra ansträngningar att komma åt tillverkarna, säger Sanofi Aventis presschef Jean-Marc Podvin.

Pirattillverkning i Shanghai

Redan har företaget lagt ned avsevärda resurser i det syftet ? bland annat genom att låta privatdetektiver göra efterforskningar i Kina.

En av dessa detektiver lyckades, under förespegling av att vara uppköpare, ta sig in på en läkemedelsfabrik i Shanghai. Där tillverkades rimonabant parallellt med annan, laglig, verksamhet. Enligt professor Björn Beermann på Läkemedelsverket är detta inte alls förvånande. Han säger:

– På Internet finns Rimonabant att köpa säckvis.

Han välkomnar att Sanofi Aventis nu agerar:

– Det är ett utmärkt initiativ. Sanofi Aventis är ett stort företag, som har tillräckligt med muskler för att kunna nå resultat. Läkemedelsverket har för sin del lämnat in 23 polisanmälningar avseende olaglig marknadsföring av receptbelagda läkemedel. I de flesta fallen handlar det om försäljning på internet, men också via flygblad, utdelade i brevlådor.

– Dessvärre är polisen totalt ointresserad av dessa anmälningar, säger Björn Beermann. Det är mycket egendomligt, inte minst mot bakgrund av att den illegala försäljningen av läkemedel är ett världsomfattande problem, lika allvarligt som den internationella narkotikahandeln.

Läkemedelsvärlden har försökt få kontakt med någon ansvarig för Lepigen.se ? utan resultat. Enligt information på hemsidan är företaget registrerat på Cypern under namnet Udine Umbrella Trading Limited. Kundkontakten sker däremot via ett telefonnummer i Stockholm. På detta nummer svarar en person att den ansvarige heter Krister Andersson. Men personen har inte rätt att lämna ut telefonnummer till honom ? enbart e-postadress. Andersson har inte svarat på frågor som sänts till denna adress.

Stefan Andersson