Annons

Program för e-recept gav ett år gammal information

Användningen av elektroniska recept har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Fördelarna är många, men hanteringen ställer också stora krav på både användare och producenter. Brister i uppdateringar av förskrivarnas program gör att patienterna kan få fel medicin.

27 nov 2006, kl 19:36
0

Användningen av IT-stöd ökar stadigt inom vården och elektronisk förskrivning av läkemedel är på frammarsch över hela landet. Fördelarna är många – som patient kan du till exempel hämta din medicin på vilket apotek du vill, och som förskrivare behöver du inte ha receptblocket till hands. Men säkerheten i programmen brister, och vissa av dem ger emellanåt felaktig och direkt farlig information om läkemedel.

Farlig miss

En apotekare som Läkemedelsvärlden varit i kontakt med har vid flera tillfällen hittat missvisande information om läkemedel som förts vidare via ett program för e-recept. Det hände för första gången i somras när han tog emot ett e-recept på histaminblockeraren Lergigan till en ettåring.

Eftersom det rörde sig om ett litet barn gjorde han en rutinkontroll av dosen och förvånades när Lergigan enligt Fass inte bör ges till barn under två år. Anledningen är att det kan ge andningsdepression.

– Jag ringde Recip som tillverkar läkemedlet och fick upplysningen att riktlinjerna för preparatet hade ändrats under sommaren 2005. Jag kontaktade då Alfa, företaget som gjort e-receptprogrammet i det här fallet. Det visade sig att deras egen helpdesk inte heller fick upp den aktuella informationen.

Alfa Kommun och Landsting, som tillhandahöll den ett år gamla informationen, är en avknoppning av företaget Sigma och en av de marknadsledande leverantörerna av IT-stöd till landstingen. Apotekaren gjorde några slumpmässiga kontroller av andra läkemedel i deras program, för vilka riktlinjerna nyligen ändrats. Snart märkte han att informationen om Ery-Max, ett antibiotikum från AstraZeneca, inte heller hade aktuell information i programmet. Preparatet har visat sig kunna leda till missbildningar av hjärtklaffar hos foster och flyttades i juli 2005 från säkerhetsklass A till D.

– Det här är ju ett väldigt allvarligt fel och jag vågar inte tänka på vilka konsekvenser det kan ha fått, säger han.

– Läkarna litar ju på att den information de får av sina program är korrekt.

Det tredje felet upptäckte han för ett par veckor sedan. Denna gång var det blodtrycksmedicinen Centyl K mite från LEO Pharma som inte gick att beställa med e-recept. Preparatet fanns helt enkelt inte i programmet än, trots att det varit registrerat i mer än sex månader.

Skyller på Apoteket

I Sveriges finns ett 30-tal olika program som hanterar e-recept på förskrivarnivån. Vissa av dessa kräver att användaren själv hämtar information om läkemedel via fass.se eller hämtar aktivt uppdateringar från en server. Andra har en informationsservice inbyggd som uppdateras automatiskt.

Birgitta Andreasson, kundansvarig på Alfa, säger att deras program för e-recept uppdateras automatiskt och kontinuerligt med information från Apoteket. Om informationen är fel är det Apoteket som missat sina rutiner, menar hon.

– Alfa tillhandahåller en tjänst för e-recept men all produktinformation kommer från Apoteket, säger hon.

Men faktum är att Apoteket bara tillhandahåller så kallad basfakta om sina produkter, men inte några Fass-texter, dessa är programleverantören skyldig att skaffa på annat håll.

Per Manell, IT-chef på Läkemedelsindustriföreningen med ansvar för Fass-verksamheten, berättar att uppdateringarna är ett problem för flera av företagen som gör e-receptprogram.

– Det har varit för många kockar inblandade och ansvarsfrågan har varit alltför oklar. Från och med årsskiftet kommer reglerna för hur information om läkemedel får användas att skärpas. Det kommer att skrivas nya avtal med samtliga användare och då skärps också kravet på uppdateringar.

Han berättar att Sveriges landsting genom SIL, Svensk informationsdatabas om läkemedel, kommer att jobba för att stärka patientsäkerheten. Resultatet blir att mellanhanden tas bort och all information hos förskrivaren hämtas direkt från Fass, för att minska felfrekvensen.

Men Per Manell säger också att redan enligt dagens avtal ska informationen kopplade till e-recept uppdateras ofta, minst en gång i veckan. Att ett år gammal information går att komma åt är orimligt, liksom att skylla på Apoteket, menar han.

?Känner inte till problemet?

Håkan Mattson, vd på Alfa Kommuner och Landsting, säger att de problem som uppstår ofta ligger hos användaren.

– Det kan handla om att Apotekets servrar inte fungerar som de ska och att informationen inte når ut därför, eller att användarna inte gör sina uppdateringar.

Men om gammal information ligger kvar är det väl väldigt allvarligt?

– Ja, absolut, men jag känner inte till att det ska ha funnits några liknande problem.

Var ansvaret ligger i det aktuella fallet är inte helt glasklart, men att detta inte borde kunna hända håller Per Manell med om.

– Vill man vara säker på att få färsk information ska man gå in på Fass.se, som uppdateras kontinuerligt, säger han.

Petra Hedbom