Med Läkemedelsvärlden mot nya horisonter

På senhösten 1996, för tio år sedan, tog denna tidning under ledning av dåvarande chefredaktören Fredrik Hedlund ett avgörande kliv upp ur den farmacevtiska ankdammen. Svensk Farmacevtisk Tidskrift, med hundraåriga anor, förvandlades till en tydligt oberoende tidning med bredare anslag, riktad till alla yrkesverksamma inom läkemedelsområdet. Läkemedelsvärlden såg dagens ljus. Under min egen tid på […]

27 nov 2006, kl 19:42
0

På senhösten 1996, för tio år sedan, tog denna tidning under ledning av dåvarande chefredaktören Fredrik Hedlund ett avgörande kliv upp ur den farmacevtiska ankdammen.
Svensk Farmacevtisk Tidskrift, med hundraåriga anor, förvandlades till en tydligt oberoende tidning med bredare anslag, riktad till alla yrkesverksamma inom läkemedelsområdet.
Läkemedelsvärlden såg dagens ljus.

Under min egen tid på redaktionen, som inleddes hösten 2000, har vi bland annat moderniserat layouten och renodlat innehållet i tidningen. Särskilt minns jag de tillfällen då journalistiken fått saker att hända i samhället, som när professor Curt Furbergs kontroversiella kritik mot läkemedelsföretaget Lilly häromåret begrundades av överåklagaren, numera guvernören i New York Eliot Spitzer, eller när våra skriverier bidrog till att Apoteket Brunkullan slog upp portarna på norra Öland.

Jag glömmer heller aldrig det makalösa oflyt i tajmingen vi hade när vi försedde omslagsbilden på en leende näringslivsprofil med rubriken ?Forskningschef med känsla för vad som fungerar? på en utgåva 2005.

Samma dag som prenumeranterna fick tidningen i brevlådan drogs denne forskningschefs skötebarn, ett nytt läkemedel mot multipel skleros, hastigt från marknaden efter katastrofala biverkningar.

Chefen med känslan fick dock sista ordet eftersom läkemedlet i år kunde återintroduceras i begränsad omfattning.

Emellanåt har vi förstås helt avsiktligt plaskat litet grann bland simfötterna i det ovan nämnda vattendraget; kärnfarmacin är alltjämt ett självklart och centralt bevakningsområde för Läkemedelsvärlden.

Lika självklart är oberoendet. Vi har med jämna mellanrum synat makthavare, läkemedelsindustri, apoteksväsende och myndighetsföreträdare i sömmarna.

En tung milstolpe i tioåringens levnadsteckning är satsningen på en ambitiös webbplats med daglig uppdatering och tillhörande nyhetsbrev. Idag har sajten omkring 50 000 besökare i månaden.

En annan viktig hållpunkt är förstås tillkomsten av Läkemedelsvärldens systertidning Allt om läkemedel, en unik läkemedelstidning med allmänheten som målgrupp.

Tidningens andra decennium kommer att inledas med personalförändringar – se artikel länkad i högermarginalen här intill – och de tidigare aviserade modifieringarna av tidningen och webbplatsen kommer därför att senareläggas.

Men kursen ligger fast. Läkemedelsvärldens ambition är att även fortsättningsvis utgöra en viktig, oberoende kanal genom det inte alltid helt pastorala läkemedelslandskapet.

Strömfåran kommer ibland att vindla litet grann kring ankdammen – som sig bör – men framför allt bär den i riktning mot nya horisonter.

Stay tuned.