Karbonat ökar risken för magsäckscancer

Mineralen karbonat, som finns i många läkemedel samt hälsokostpreparat och läsk, ökar risken för magsäckscancer. Det har forskare i Malmö visat.

18 apr 2007, kl 16:10
0

Annons

Karbonat är en mineral som förekommer i naturen, men som också används i livsmedelsindustrin. Roy Ehrnström och medarbetare vid universitetssjukhuset MAS i Malmö har i djurförsök visat att tillsats av karbonatjoner i födan ger tre gånger så stor risk att drabbas av magsäckscancer.
– Men enligt studien räcker det inte med karbonatjoner i kosten för att cancerrisken ska öka. Magsäcken måste också vara stressad av till exempel sura uppstötningar eller magsårsbakterien Helikobakter Pylori för att risken för sjukdomen ska öka.
Karbonatjoner finns till exempel i kolsyrad läsk samt i den buljong som används för att koka nudlar i och även i många läkemedel.
Karbonat används ofta vid läkemedelsframställning både när tabletterna ska färgsättas och som konsistensmedel. Men vi har inte undersökt läkemedel specifikt, säger Roy Ehrnström.
Enligt ett inslag i Dagens Eko kan den svenska upptäckten möjligen ge svar på det som forskare har kallat för den afrikanska och asiatiska gåtan. I både Afrika och Asien är förekomsten av magsårsbakterien utbredd, men det är bara i de delar av Asien där man också använder stora mängder karbonatjoner i kosten som människor betydligt oftare drabbas av magsäckscancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng