Annons

Intervention förbättrar följsamheten

Återkommande samtal med en farmacevt förbättrar följsamheten till ordinationen betydligt. Det visar två nyligen publicerade studier.

9 jan 2007, kl 15:12
0

Det danska institutet för rationell farmakoterapi, IRF anser att det nu finns goda skäl att i klinisk praxis införa återkommande telefonsamtal från farmacevt som ett led i att förbättra följsamheten. Förslaget bygger främst på resultatet från den så kallade ?Hong Kong-studien?, nyligen publicerad i den medicinska tidskriften BMJ.
I studien ingick 442 äldre patienter med kronisk sjukdom som behandlades med minst fem läkemedel. Patienterna i interventionsgruppen fick under två år sex till åtta telefonsamtal från en farmacevt mellan besöken på vårdcentral. Dödligheten i interventionsgruppen minskade signifikant liksom behovet av sjukhusinläggning.

Institutet för rationell farmakoterapi anser att studien innebär ett viktigt genombrott i forskning om följsamhet. Interventionen för att öka följsamheten var enkel och effekten på viktiga punkter som totalmortalitet och sjukhusinläggning god. Studien bör följas upp med en större multicenterstudie anser IRF.
Den andra studien, nyligen publicerad i JAMA omfattade 200 äldre, var och en med minst fyra läkemedel som de skötte själva. Bland patienterna som under sex månader förutom läkemedel i färdiga dosförpackningar även fick samtal med en farmacevt varannan månad ökade andelen ?fullt följsamma? till 97 procent, jämfört med 22 procent i kontrollgruppen. Som fullt följsam räknades de som tog 80 procent av de ordinerade läkemedlen. Man såg också en signifikant skillnad i systoliskt blodtryck mellan grupperna, däremot sågs inte motsvarande effekt på LDL-kolesterol, trots att åtta av tio behandlades med statiner.