Annons

Många kan ha fått olämplig medicin

Nästan varannan person över 65 år kan ha ordinerats olämplig medicin, visar en ny avhandling.

2 dec 2015, kl 11:01
2

Khedidja Hedna. Foto: Kristina Båth/NHV

Risken för biverkningar och läkemedelsrelaterade sjukdomar ökar i och med eventuell ordinering av olämpliga läkemedel samt låg följsamhet av sin förskriva medicin.

Khedidja Hedna, farmaceut och doktorand vid Linköpings universitet har i sin avhandling tillsamman med kollegor analyserat hur vanligt det var med olämplig förskrivning till äldre och dålig följsamhet vid behandling av högt blodtryck.

Resultaten visar att nästan hälften, 46 procent, av de äldre hade fått en medicinering som bedömdes som potentiell olämplig. Det ökade risken för biverkningar som exempelvis fallolyckor vid behandling med benzodiazepiner mot ångest, skriver forskarna.

– Äldre personer är mer känsliga för biverkningar och det finns underlag för att äldre ofta har läkemedelsrelaterad sjuklighet på grund av olämplig behandling. I och med att befolkningen blir äldre och äldre är det viktigt att förbättra äldres sjukvård eftersom livskvaliteten kan påverkas av biverkningar eller hälsoproblem som kommer med läkemedelsbehandling, säger Khedidja Hedna.

I studien valdes drygt 5 000 personer ut slumpmässigt i Östergötland. Forskarna valde uttrycket potentiellt olämplig i och med att trots att medicineringen är olämplig så kan det vara rätt för just den patienten. När medicineringen bedömdes som potentiellt olämplig utgick man från kriterier för screeningverktyget, STOPP, Screening Tool of Older Persons potentially inapropriate Prescriptions.

– Vi har bland annat tittat på dosen, behandlingsperioden, interaktion med andra läkemedel och om läkemedlet inte passar med diagnosen som patienten har, säger Khedidja Hedna.

Hon menar att den här studien, som läggs fram på fredag, skiljer sig från tidigare studier. Bland annat genom att man tittat på mindre allvarliga biverkningar samt att den omfattar personer ur den vanliga befolkningen.

– Det här är bland de första studierna som omfattar personer ur den generella befolkningen och inte huvudsakligen i sjukhusmiljö, gällande just sambandet mellan förskrivningen kvalitet och förekomst av läkemedelsbiverkningar, säger Khedidja Hedna.

En lösning för att höja kvaliteten på förskrivningen tror hon är en mer öppen dialog mellan patient, läkare och farmaceut.

– Det skulle bli bättre om patienten diskuterar med läkaren eller apotekaren om eventuella hälsoproblem. Dessutom är det viktigt att tänka på helhetsbilden och inte enbart fokusera på vad man själv gör. Det är mycket annat som påverkar, till exempel hur patienten gör hemma, om hen tar läkemedlet och vad patienten har för andra läkemedel.

Disputation sker på fredag 4 december vid Ryhov sjukhus, Jönköping.

Länk till studien: Länk till studien: Inappropriate prescribing, non-adherence to long-term medications and related morbidities: Pharmacoepidemiolo

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Genom att göra som i andra länder låta apotekaren beställa prover som är viktiga för en bättre läkemedelsbehandling finns mycket att vinna, både i livskvalitet och i pengar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng