Ingen bevakning av fällda annonser

Varje år fälls ett trettiotal läkemedelsannonser för felaktigheter. Något som läsarna oftast inte får veta.

21 nov 2005, kl 11:03
0

Annons

Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, bedömer varje år ett hundratal fall som gäller läkemedelsbolagens marknadsföring. Ett 50-tal gäller annonser införda i tidningar, varav drygt hälften blir fällda.
Men vare sig Läkartidningen eller Dagens Medicin, de tyngsta ?annonspelarna?, har någon kontinuerlig bevakning av fällningarna i den egna tidningen. Det kritiserade Lars Linnersten, medicinsk rådgivare vid mellersta Skånes sjukvårdsdistrikt i förra numret av Läkemedelsvärlden.
? Nej, vi gör inte det. Men vi har inget principbeslut om att vi inte ska göra det, säger Karin Bergqvist, redaktionschef på Läkartidningen.
? Så här spontant kan jag tycka att vi kanske borde göra det.
Per Gunnar Holmgren, chefredaktör på Dagens Medicin, menar att de flesta anmälningar ingår i bolagens bevakning av varandra och inte intresserar läsekretsen.
? När vi frågar läsarna vad man vill läsa om i tidningen är det få som nämner marknadsföringsfrågor på den här detaljnivån. Vi har ingen absolut regel utan kan välja att publicera utslag som är av större principiellt intresse.
I regelverket som är ett frivilligt åtagande från branschen finns inte heller något krav på att företagen ska införa en så kallad rättelseannons, något som prövats i USA.
Enligt Torsten Brink vid NBL, Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation är rättelseannonsering en död fråga i Sverige.
? Det är den ansvarige utgivaren som bestämmer vad som ska publiceras. Det gäller också annonser. Rättelseannonsering är alltså omöjlig utan en grundlagsändring.
Läkemedelsvärlden refererar visserligen IGM- och NBL-ärenden i högre grad än andra tidningar, men har åtminstone fram tills idag inte heller haft någon policy att redovisa fällningar som rör tidigare annonser i tidningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng