Effekten av Tamiflu kan förlängas

Enligt en rapport i Nature (2005;438:6) kan tillgången på oseltamivir (Tamiflu) förbättras vid en eventuell influensaepidemi genom tillägg av läkemedlet probenecid. En amerikansk studie visar nämligen att dosen oseltamivir kan minskas när det ges tillsammans med probenecid. Forskarna kom på iden när de såg att oseltamivir aktivt utsöndras via njurarna och att processen hämmas av […]

21 nov 2005, kl 10:59
0

Enligt en rapport i Nature (2005;438:6) kan tillgången på oseltamivir (Tamiflu) förbättras vid en eventuell influensaepidemi genom tillägg av läkemedlet probenecid.

En amerikansk studie visar nämligen att dosen oseltamivir kan minskas när det ges tillsammans med probenecid.
Forskarna kom på iden när de såg att oseltamivir aktivt utsöndras via njurarna och att processen hämmas av probenecid. Samma teknik användes under andra världskriget för att förlänga effekten av penicillin.

En talesman för Roche, som tillverkar Tamiflu vill inte kommentera uppgifterna närmare på grund av brist på data.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng