Annons

Begränsningar för paracetamol undersöks

Läkemedelsverket undersöker om det finns skäl att göra det svårare för ungdomar att få tag i analgetika, främst paracetamol.

21 nov 2005, kl 10:57
0

Annons

Skälet är bland annat statistik från Giftinformationscentralen som visar att frågor rörande förgiftningar ökat från cirka tusen år 2000 till 1 600 förra året. Från unga kvinnor har samtalen ökat med närmare 80 procent.
Bland annat överväger man samma åldersgräns, 18 år, som för nikotinersättningsmedel.

? En annan möjlighet är att göra förpackningarna mindre, säger Jan Liliemark på Läkemedelsverket.

Sjukvårdsminister Ylva Johansson har också sagt att hon vill att frågan utreds. Utredningen om nikotinläkemedel i detaljhandeln kommer att få tilläggsdirektiv. I detta kan också tillgängligheten av paracetamol komma att ingå.

Överläkaren vid barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm, Ylva Forsheden, som i Läkemedelsvärlden i våras larmade om förgiftningar bland tonåringar välkomnar att man nu funderar på begränsningar.

? Om den receptfria försäljningen av paracetamol blir tillåten i detaljhandel ökar risken än mer för förgiftningar. Då är det viktigt att man finner andra sätt att begränsa tillgängligheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng