Annons

Inga mer pengar till apoteken

Inför omregleringen 2009 höjdes handelsmarginalen från 16 till 18 procent och utgör idag ungefär fyra miljarder. Och det räcker anser TLV som nyligen blev klar med sin översyn.Myndighetens slutsats är att de flesta apotek uppvisar ett bra resultat, trots över 300 nya apotek och längre öppettider, samtidigt som försäljningen av receptbelagda läkemedel inte ökat. Fler […]

4 jun 2012, kl 17:33
0

Annons

Inför omregleringen 2009 höjdes handelsmarginalen från 16 till 18 procent och utgör idag ungefär fyra miljarder. Och det räcker anser TLV som nyligen blev klar med sin översyn.
Myndighetens slutsats är att de flesta apotek uppvisar ett bra resultat, trots över 300 nya apotek och längre öppettider, samtidigt som försäljningen av receptbelagda läkemedel inte ökat. Fler apotek delar alltså på den ersättning som staten betalar ut. Myndigheten pekar i sin översyn bland annat på att apoteken fått möjlighet att tjäna extra pengar genom handel med parallellimporterade läkemedel. Något som enligt TLV resulterat i större vinster än man beräknat.

Från branschens sida hävdar Sveriges apotekarförening att TLV:s kallsinniga inställning, förutom att apotek kommer att tvingas stänga igen, också innebär att allt fler apotek kommer behöva fokusera på annat än just kärnverksamheten, landets läkemedelsförsörjning. Den expertis som apoteken har när det gäller läkemedelsanvändning används inte tillräckligt idag.
Och bättre kommer det inte att bli om apoteken i ännu högre utsträckning ska ägna sig åt detaljhandelsförsäljning, hävdar organisationen.
Fler schampon och hudkrämer och mindre rådgivning alltså.