Annons
MAGNUS GISSLÉN PRISAS MED GULDARKEN
”Jag är väldigt glad och djupt hedrad över priset”
"Professor Magnus Gisslén får Guldarken för sin forskning MOT hiv och sitt mångåriga arbete med patienter med hiv av Noaks Ark. Här på prisutdelningen tillsammans med sin hustru, infektionssjuksköterskan Helena Gisslén. Foto: Linda Quinn Stenvi Staf

”Jag är väldigt glad och djupt hedrad över priset”

Infektionsprofessorn och statsepidemiologen Magnus Gisslén får Guldarken för sitt mångåriga arbete mot hiv.

6 dec 2023, kl 13:40
0

Annons
Amanda Netscher Foto: Elisabeth Olson

Amanda Netscher
Foto: Elisabeth Olson

Magnus Gisslén, professor inom infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin och statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är vinnare av Guldarken 2023.

Han får utmärkelsen Guldarken från Noaks Ark för sina mycket betydande insatser inom hiv-området.

”Magnus är en förkämpe i arbetet att ge jämlik och jämställd vård till personer som lever med hiv. Han har haft en nära och betydelsefull relation till Noaks Ark och har givit organisationens arbete inom hiv ansenligt stöd sedan start.” skriver Noaks Ark.

Är väldigt glad över Guldarken

Magnus Gisslén har mer än tre decenniers erfarenhet av att arbeta med personer med hiv. Han har bland mycket annat byggt upp och ansvarat för hiv-vården i Västra Götaland.

Guldarken är det finaste pris som går att få för en infektionsläkare som jobbat med människor med hiv under många år, tycker Magnus Gisslén.

– Jag är väldigt glad och djupt hedrad över att få det, säger han till Läkemedelsvärlden.

Är en uppskattad och engagerad läkare

Magnus Gisslén hyllas i motiveringen som en väldigt uppskattad och engagerad läkare vars långa erfarenhet gör att han har har en ”unik inblick” i hur det varit och är att leva med en hiv-diagnos.

I motiveringen står också att han ”bidragit med framstående forskning om hiv och virusets effekter på centrala nervsystemet”.

Magnus Gisslén är, som Läkemedelsvärlden tidigare berättat, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten sedan september i år.

– Det känns fint att få priset nu när jag lämnar patientarbetet på Sahlgrenska universitetssjukhuset i och med min nya tjänst. Men jag har kvar min forskning och mina doktorander på Sahlgrenska akademin, berättar han.

Hiv är en kronisk sjukdom

Magnus Gisslén börjar arbeta med patienter hiv och aids som infektionsläkare i starten av av 1990-talet. Han beskriver utvecklingen inom hivvården så här:

– Förändringarna är enorma. I början hade vi ingen behandling med avgörande effekt på viruset. Alla patienter dog förr eller senare i aids. Idag är hiv en behandlingsbar kronisk sjukdom. En person med hiv kan leva ett i stort sett normalt liv.

Under mitten av 1990-talet kom de första effektiva kombinationsbehandlingarna mot hiv. Hivläkemedlen är ett av våra största medicinska framsteg, tycker Magnus Gisslén.

– Idag kan en person med hiv ta en eller två tabletter om dagen och leva lika länge som en person utan hiv. Väl behandlad hiv smittar inte, personen behöver inte använda kondom eller informera sin sexualpartner.

Svensk vård i världstoppen

Infektionsprofessorn jämför hiv med andra behandlingsbara kroniska sjukdomar som diabetes, där patienterna också behöver ta medicin resten av sina liv.

– Medicinskt sett är det ingen skillnad att behandla hiv än många andra kroniska sjukdomar.

Resultaten i svensk sjukvård är väldigt bra, framhåller han.

Över 95 procent av de hivsmittade har fått diagnos och över 95 procent av patienterna med diagnosen hiv står på behandling. Av de som behandlas har över 95 procent så effektiv behandling att de inte har någon virusreplikation.

– Svensk hiv-vård är fantastisk, i världstoppen, säger han.

Är en tung börda för patienterna

Framväxten av vårdteam med sjuksköterska, läkare och kurator kring patienten gör vården enklare och effektivare.

– Man känner sina patienter och märker om något inte är som det ska. Patienten får bättre och tryggare vård och behöver inte möta många olika personer.

Magnus Gisslén vill få bort stigmatiseringen kring hiv. Han deltar bland annat i Noaks arks kampanj för hivtestning som heter ”Ett stick i fingret”.

– Fortfarande finns det ett stigma och en okunskap om hiv i vissa grupper och kulturella sammanhang. En del patienter vågar inte berätta för någon om sin diagnos, det är bara vi i teamet som känner till den. Det är en tung börda.

Guldarken uppmärksammar hivinsatser

Guldarken delas ut av riksförbundet Noaks Ark.

Priset ges till personer som i sitt engagemang, sin forskning eller annan verksamhet gjort betydande insatser med relevans för hivfrågan, vilka ännu inte fått tillbörligt erkännande och uppmärksamhet.

– Det är ett stort privilegium att få ge Magnus Guldarken. Hans inflytelserika forskning och betydelsefulla engagemang inom hiv har betytt oerhört mycket för Noaks Ark som förening men även för de patienter han har följt genom åren, säger Amanda Netscher, förbundsordförande på Riksförbundet Noaks Ark, i ett uttalande.

Artisten Andreas Lundstedt, volontären Janina Ludawska och den tidigare statsepidemiologen Margareta Böttinger är exempel på några andra Guldarken-pristagare.