Grodans färg avgör cancerprov

Grodors förmåga att ändra hudfärg kan i framtiden göra det lättare att avgöra om kvinnor har en viss typ av äggstockscancer. Denna svårdiagnosticerade cancertyp har samband med en substans i blodet som kallas LPA (lysophosphatidic acid). Om man kan få grodceller att förändra färg när de känner av LPA skulle ett blodprov kunna visa om […]

11 jun 2001, kl 17:20
0

Annons

Grodors förmåga att ändra hudfärg kan i framtiden göra det lättare att avgöra om kvinnor har en viss typ av äggstockscancer. Denna svårdiagnosticerade cancertyp har samband med en substans i blodet som kallas LPA (lysophosphatidic acid). Om man kan få grodceller att förändra färg när de känner av LPA skulle ett blodprov kunna visa om patienten har cancer.

Annika Carlsson vid Linköpings universitet, har experimenterat fram grodceller som reagerar på en testsubstans. Målet är att få fram grodceller som reagerar på LPA.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng