Annons

Ny flunitrazepamstudie

Rättsmedicinalverket kartlägger sambandet mellan våld och flunitrazepam. Man ska studera förekomsten av flunitrazepam bland personer som dött en ?plötslig död?, men också intervjua närmare 2 000 personer om deras erfarenheter.

11 jun 2001, kl 22:13
0

Rättsmedicinalverket har startat den största undersökningen hittills i Sverige om sambandet mellan flunitrazepam och våldsbrott.

? Undersökningen har varit planerad en längre tid, säger Gunnar Holmberg på Rättsmedicinalverket.

Skälet till undersökningen är att man vill ha ett fördjupat underlag om sambandet mellan våld och användningen av flunitrazepam, främst Rohypnol.

Rättsmedicinalverket har sedan ett par år tillbaka tillsammans med Socialstyrelsen krävt att Läkemedelsverket ska avregistrera den här bensodiazepingruppen på grund av kopplingen till grova våldsbrott.

Medicinskt behov
Läkemedelsverket har sagt nej bland annat med hänvisning till att det också finns ett legalt behov av läkemedlet och att problemet är den illegala användningen och insmugglade tabletter. I vår beslutade Läkemedelsverket dock om en uppklassning av flunitrazepam till klass II i narkotikaförteckningen.

? Men Rättsmedicinalverket har inte ändrat uppfattning. Undersökningen gör vi för att vi tror att den ska blir ett underlag för att driva frågan vidare, säger Gunnar Holmberg.

I studien ska man kartlägga alla rättsmedicinskt registrerade dödsfall från 1992 till och med 2000 för att se vilka av de som dött en ?plötslig död? som haft spår av flunitrazepam i kroppen.
Under våren ska man också kartlägga hur många av de häktade i Stockholm och Göteborg samt personer som genomgår mindre rättspsykiatrisk undersökning som har erfarenhet av bensodiazepiner. Totalt handlar det om 1 800 personer.
Studien beräknas vara klar innan årsskiftet.