Förskrivning av antidepressiva till barn sjunker i USA

Antalet barn och ungdomar i USA som får antidepressiva läkemedel har minskat med över 20 procent under det senaste året efter rapporter om ökad självmordsrisk.

22 sep 2004, kl 12:30
0

Annons

En ny undersökning visar att antalet patienter under 18 år i USA som fick antidepressiva läkemedel minskade med 18 procent under första kvartalet 2004 och med ytterligare fem procent under det andra kvartalet. Det är ett trendbrott jämfört med den ökning på 25 procent som skedde mellan åren 2000 till 2003. Den minskade försäljningen kom efter publiceringen av rapporter som visade en ökad risk för självmord vid förskrivning till barn.
Det amerikanska läkemedelsverket FDA har under de senaste veckorna skärpt varningstexterna på samtliga SSRI och även vissa tricykliska antidepressiva läkemedel. Det föranleddes av att en rådgivande panel till FDA ytterligare lyft fram riskerna. Panelen betonade att samtliga SSRI, förutom fluoxetin, inte har en dokumenterad effekt på barn och inte är godkända av FDA för behandling av barn.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng