Morfin i högdos säkert för cancerpatienter

Höga eller mycket höga doser av morfin är säkert för cancerpatienter som behandlas i hemmet. Det framgår av en studie i den amerikanska tidskriften Cancer.

21 sep 2004, kl 17:04
0

Studien utfördes i Israel på 661 patienter som behandlandes i hemsjukvård. Två tredjedelar av dem fick morfin i smärtstillande syfte. 91 procent av dem fick låga till måttliga doser, medan 7,4 procent fick höga doser och 1,6 procent fick mycket höga doser.

Doserna var högre bland yngre män och bland dem med gastrointestinal cancer och lungcancer, samt bland dem med långt gången skelett-, äggstocks- och hjärncancer. Studien visade också att de som fick de högre doserna levde längre (27-37 dagar) än den som fick de lägre doserna eller inget morfin alls (18-22 dagar).

? Läkare ska inte vara rädda att använda höga morfindoser när det behövs, även i hemmet, sa dr Michaela Bercovitch vid Tel Aviv University, som ledde studien, till Reuters.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng