FDA godkänner ny behandling mot vanlig hudcancer

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten har godkänt behandling med vismodegib, Erivedge vid avancerad basalcellscancer. Det är den vanligaste typen av hudcancer. I Europa där behandlingen ännu inte godkänts pågår en säkerhetsstudie.

31 jan 2012, kl 11:51
0

Behandling med vismodegib är det första FDA-godkända läkemedlet för metastaserande basalcellscancer. Behandlingen ska bara användas då operation anses olämpligt.

Basalcellscancer är i allmänhet
en långsam och smärtfri form av hudcancer som börjar i det översta lagret av huden. Den utvecklas främst på områden som utsätts för solljus eller annan ultraviolett strålning.
Säkerheten och effekten av behandlingen har utvärderats i en klinisk studie med 96 patienter som hade lokalt avancerad eller metasterande basalcellscancer. De vanligaste biverkningarna var bland andra muskelryckningar, håravfall och illamående.

I Europa har
Roche, som marknadsför läkemedlet, påbörjat diskussioner om godkännande med den europeiska läkemedelsmyndigheten. För tillfället pågår en säkerhetsstudie.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng