Vanliga kemikalier ger barnen sämre vaccinationsskydd

Resultat från en dansk studie visar att höga nivåer av de vanliga PFC-kemikalierna minskar effekten av barnvaccinationer

30 jan 2012, kl 14:31
0

Annons

I studien som publicerats i JAMA har danska forskare tittat på hur koncentrationen av industrikemikalier i blodet påverkar effekten av vaccinering mot difteri och stelkramp. I studien mätte man halten av PFC, i 656 färöiska barn.

Forskarna mätte
koncentrationen av PFC i moderns blod strax före förlossningen, ett andra blodprov togs på barnen när de var fem år. Alla blodprov innehöll PFC.
Antikropparna mätte man strax före barnen fick sina sista barnvaccineringar och två år senare då barnen var i sju års åldern. Alla barn hade ingått i vaccinationsprogrammet och alla hade antikroppar av difteri och stelkramp i blodet.

Resultatet visar
att ju högre koncentration barnen hade av PFC i blodet ju större var risken för att barnen hade svarat dåligt på vaccineringen. Barn med höga nivåer av kemikalierna hade lägre nivåer av antikroppar. Störst var skillnaden när barnen hunnit bli sju år.

PFC-kemikalierna dämpar
immunsystemet och det kan gälla också andra vacciner än de man tittade på i den här studien, säger professor Phillippe Grandjean, en av forskarna bakom studien, till den danska vetenskapstidskriften Videnskab.
? Det som bekymrar oss är om det här gäller generellt. Innebär det här att immunsystemet också fungerar sämre när det gäller andra vaccinationer eller för att bekämpa andra smittsamma sjukdomar.
? Det var faktiskt den kraftigaste reaktion vi har sett, sa Phillipe Grandjean i en intervju i dansk TV nyligen.
? Vi vet att dioxin och andra liknande ämnen har en liknande påverkan. Men PFC-kemikaliernas påverkan var långt kraftigare. Några av barnen hade så låga halter av antikroppar att de faktiskt var helt oskyddade mot den sjukdom de redan fått flera vaccinationer mot.

PFC, perfluorerade ämnen
är vanliga i vår miljö, de används till exempel som impregneringsmedel i livsmedelsförpackningar, i mikropopcornens påsar, i regnkläder och i teflonpannor. Sedan tidigare finns studier som tyder på att de kan vara en orsak till cancer och infertilitet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng